Harpad från Innovatum Startup har utvecklat ett gitarrtillbehör som omvandlar 6-strängade gitarrer till 12-strängade. Nu får de 900 000 kronor från Vinnovas satsning innovativa startups för att vidareutveckla företaget. 

– Pengarna ska användas till insatser som bäddar för framtida tillväxt. Om ett år är målet att ha ökat försäljningen och att nå ut globalt. Därefter vill ta in investerare, säger medgrundaren Josefin Fredén. 

För att lyckas kommer grundarna Josefin och Samuel Fredén bland annat arbeta med att utöka teamet och att få till en bättre produktionskedja som förkortar tillverkningstiden. 
– Vi vill kunna sälja fler Harpads snabbare, fortsätter Josefin. 

Vill nå gitarrister, strängtillverkare och gitarraffärer via crowdfunding
I dagsläget tillverkas Harpads på beställning och en första insats för att öka intresset för produkten blir en digital crowdfundingkampanj som vänder sig till privatpersoner, gitarraffärer och strängtillverkare. Målet är att få in minst 500 förbeställningar. 

– Det finns en stor grupp gitarrister som gillar att spela 12-strängad gitarr men som inte vill köpa en på grund av att de är svårspelade och dyra. De människorna vill vi nå. Även strängtillverkade och gitarraffärer har stor nytta av Harpads för testa olika strängar på en och samma gitarr, säger Samuel Fredén. 

2019 inledde teamet ett samarbete med artisten Marcus Larbring som bland annat är känd från TV-programmet Idol. 

– För mig som tycker om att spela vissa låtar på 12-strängad och mycket annat på 6-strängad är Harpad suveränt. Nu kan jag skifta på samma gitarr och behöver inte ha med mig en extra gitarr i det syftet, säger Marcus. 


Fick maxbeloppet från Vinnova 
Harpad har tidigare fått 300 000 kronor via Vinnova i satsningen Innovativa startups del 1 – pengar som användes för att säkerställa att det finns ett behov för produkten på marknaden. Den nya finansieringen utgör maxbeloppet av Vinnovas bidrag inom Innovativa Startups del 2. 

© 2020